FIA EKBERG – BANGATAN

Artiest info
Website
facebook

Label: Kakafon Records
Info: Hemifran

We weten dat Peter Holmstedt, onze Zweedse hofleverancier van goede cd’s via zijn distributiefirma ‘Hemifran’, altijd met gepaste trots de nieuwste albums van zijn landgenoten door ons wil laten promoten. We hebben daar dan ook geen bezwaar tegen, maar anderzijds hebben we daarmee wel een probleempje in huis gehaald omdat we tot onze spijt geen jota begrijpen van de Zweedse taal die deze artiesten voor hun songs hanteren.

Onze beoordeling is dan ook vooral gebaseerd op de muzikale kwaliteiten van het geleverde werk. Dat geldt ook nu weer voor het album “Bangatan”, de debuutplaat als soloartieste van de Zweedse singer-songwriter Fia Ekberg uit Göteborg in het zuiden van dit mooie Scandinavische land. In de winter van 2013 had ze wel al een EP-tje uitgebracht dat “All The Small Details” heette en naast haar solowerk maakt ze ook deel uit van het Americana-trio ‘My Quiet Companion’, ook uit Göteborg. Uit de biografie die gelukkig wel in het Engels beschikbaar is, leren we dat de negen songs op deze plaat verhalen over haar persoonlijke ervaringen in de liefde, in het bestaan en in het ouder worden, iets waar we toch allemaal een beetje tegen opkijken.

De overwegend in folk- en popstijl gepresenteerde songs bevatten soms elementen uit het country- en bluesgenre en zelfs enkele stukjes die aan het cabaretgebeuren ontleend lijken te zijn. Muzikaal zit het echter wel helemaal snor voor alle nummers op “Bangatan” zoals u zelf kunt horen op de bijgaande audiovideo van de albumtiteltrack. Maar over de tekstuele inhoud kunnen we u dus niets zinvols vertellen zoals hierboven reeds verklaard. Wel kunnen we nog meegeven dat Fia Ekberg over een warm stemgeluid beschikt om deze songs te zingen.

Zij speelt zelf op heel wat instrumenten in de begeleiding van haar songs en multi-instrumentalist en co-producer van het album Patrick Rydman neemt zowat alle resterende instrumenten voor zijn rekening. Er zijn ook enkele gastbijdragen van Henrik Cederblom op elektrische gitaar en E-bow, Sten Källman op saxofoon en Anna Ottertun en Marianne Holmboe voor backing vocals.

We willen hier deze recensie dan ook op een positieve toon afsluiten met een welgemeende tip aan het adres van deze Zweedse artieste: plaats in het bij de cd gevoegde tekstboekje een Engelstalige vertaling naast de Zweedse tekst van elk nummer. Het zou ons toch wat verderhelpen om onze lezers ook iets meer zinvols over de inhoud van de liedjes op je platen te kunnen vertellen.

(valsam)
“The first full solo record ‘Bangatan’ from Swedish singer-songwriter Fia Ekberg contains nine nicely orchestrated and melodic self-penned songs that she is singing with her crystal clear voice. The tracks are stories about her personal experiences in life and love, but regretfully because of the Swedish language that she used and which we don’t understand, we fear to be missing a lot of the real powerful messages that she is trying to pass on in her songs.“ – www.rootstime.be